ZUID AFRIKA – PHALABORWA

Harm Jan was uitgenodigd om met kerst en oud & nieuw in Zuid-Afrika voor de gasten van een Bush Estate te komen “braaien”.

Dat was niet tegen dovemans oren gezegd! 16 december 2014 vertrok hij, met BushKitchen kruiden en gereedschap onder zijn arm, naar Phalaborwa Zuid Afrika.

In Zuid-Afrika kennen ze maar 1 kerstdag. Toch werd er besloten om 2 “kerstdagen” te braaien, 25 & 27 december en een aparte braai met aansluitend een knalfeest op 31 december.

Aangekomen en geacclimatiseerd werd de zoektocht naar lokaal vlees gestart. Na een aantal slagerijen (“Slaghuis” op zijn Afrikaans) bezocht te hebben, wat een snoepwinkel voor hem bleek te zijn, werd de keuze gemaakt op een echte Zuid Afrikaanse familie slagerij. Zij hadden de wildzwijnnekken (“varknek” op zijn Afrikaans) op voorraad die Harm Jan wilde hebben. Ze hadden er 12 om precies te zijn, en zouden nieuwe meer aangeleverd krijgen. Voor de zekerheid heeft hij die allemaal gekocht. Wat achteraf een goede zet bleek te zijn….. na de eerste kerstdag was er in heel Phalaborwa geen “varknek” meer te krijgen. Naast varknek heeft hij grote gamba’s, lamsrack, rumpsteak (rundvlees) en bananen ingekocht voor de braai.

Het blijft toch altijd een beetje spannend, BBQ’n in het land van de braai. Wat zullen de gasten er van vinden? Zullen ze de combinatie van Zuid Afrikaans vlees en BushKitchen kruiden lekker vinden? Na de eerste braai avond op 25 december was het duidelijk; de gasten waren erg enthousiast over het menu en hadden nog nooit zo lekker gebraait! Het toetje kende ze niet; gegrilde bananen van de braai met geflambeerde Jack Daniels Honey of met Amarula (lokaal drankje gemaakt van de Marula vrucht). De overige 2 dagen verliepen tevens zeer naar wens van de gasten en op de 31e knalde na afloop de kurken om te proosten op een mooi, gezond en gelukkig 2015!

Het was met recht een “Bushbraai”. Silonque Bush Estate ligt echt in de Bush, het ligt tegen het hek van Kruger Park aan. Hoewel er her en der geen hek meer te bekennen is. De olifanten lopen dit met regelmaat omver. Hierdoor kan het wild vanuit het Kruger Park migreren met de omliggende diverse Bush Estates, en zo dus ook Silonque. Zo af en toe kwamen de schorpioenen even voorbij en zelfs een Hyena kwam op 5 meter afstand even ruiken wat er op de braai lag!

Naast het braaien was er voor Harm Jan nog tijd om te genieten van het mooie Zuid Afrika. Het had al een paar keer flink geregend en dus was de Bush veranderd van dor en droog naar groen en nat! Wat een mooi gezicht! 1 nadeel, je ziet minder dieren. Niet alleen omdat je minder ver door de (dorre) bosjes kunt kijken maar ook omdat de dieren niet ver hoeven te trekken om op zoek te gaan naar water en voedsel. Harm Jan heeft zich met hartenlust ook met zijn andere passie kunnen bezighouden; fotograferen en filmen van wildlife.

De Bushbraai was een succes! Op naar de volgende BushBraai in Afrika!

Zuid Afrika - Phalaborwa

  • DATUM:

    Dec 2014 - Jan 2015

  • LOCATIE:

    Zuid Afrika

  • DOEL:

    Braai - Kerst & oud en nieuw

  • Deel dit bericht

Get Connected

Volg ons ook via onderstaande social media kanalen en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van BushKitchen.

Bel ons
Google maps