Print Options:

Vlambraai

Ingrediënten:
 1 kg Malse Lende (rund, oryx, springbok of kudu)
Ingrediënten marinade
 200 ml Olijfolie
 7 Knoflook teentjes
 3 tsp Sambal
 2 uitgeperste limoenen
 grof zeezout
 verse rozemarijn
Overige benodigdheden:
 Houtskool BBQ
 Stevige metalen tang
 Vuurvaste BBQ of Las handschoenen
Bereiding:
1

De marinade goed mixen met de olijfolie in de ovenschaal. Snij de lende in stukken van ongeveer 75 gram per stuk. Laat het vlees gedurende minimaal 4 uur marineren (in de koeling).
Zorg voor een goede hete BBQ met gloeiende kolen.
Leg de stukken lende op het rooster ong. 2 à 3 tegelijk en start direct met draaien in de vlammen (niet alles meteen op het rooster want dan heb je teveel stukken om tegelijk te draaien!). De vlammen worden veroorzaakt door de olie die van het vlees af druipt in de kolen. Hierdoor ontstaat er een vlammenzee.

Het wordt nu héél heet (een goede tang en vuurvaste BBQ handschoenen vereist) draai de stukken vlees snel achter elkaar om. Hou ze constant in beweging zodat ze niet verbranden!!! Dit is juist de sport en tegen alle BBQ regels in. Blijf dit doen totdat ze rondom dicht geschroeid zijn.
Leg de lende nu op het vlam vrije gedeelte van het rooster en laat ze hier ong. 10 minuten doorgaren en rusten. Je hebt alleen de buitenkant nog, 5 mm goed dicht geschroeid. Het vlees wordt rood opgediend.
Voeg er later wat zeezout en verse rozemarijn aan toe en je hebt nog nooit zo’n lekkere steak gegeten. Deze manier van grillen heb ik van vrienden in Namibie geleerd.

Tips:
2

Cruciaal om dit te kunnen bereiden zijn goede handschoenen en een volledig metalen tang.
Zorg voor een goede voorbereiding. Tijdens de vlambraai heb je géén tijd voor andere zaken.
Blijf geconcentreerd want de boel staat flink in de fik.
Ik ben geen voorstander voor een saus bij dit mooie stuk vlees maar bij dit extreem gegrilde vlees smaakt Sweet Baby Ray Spicy erg lekker!

Ik hoop dat jullie net zo genieten als ik gedaan heb!