Close

Kip op blik

Ingrediënten:
 1 kg Een hele kip (ongeveer 1 kilo)
 1 Blikje Grolsch bier
 6 Tenen Knoflook
 2 ½ tsp Thijm
 2 ½ tsp Marjolein / Majoraan
 2 ½ tsp Rozemarijn
 1 ½ tbsp Sambal Oelek
 200 ml Olijfolie
 Zeezout (naar smaak)
 1 tbsp Kipkruiden
 1 Flinke scheut Jack Daniels Whiskey

Dit recept is van mijzelf, ik heb het uitvoerig in verschillende uitvoeringen getest en ben tot de conclusie gekomen dat onderstaande combinatie de beste is.

Het idee is al heel oud en stamt uit Amerika (Tennessee), velen claimen de uitvinder te zijn. Hoe dan ook, het idee is perfect en het werkt fantastisch!

Voorbereiding:

Steek de barbecue aan (met barbecue schoorsteen), gebruik een barbecue met deksel, barbecue indirect (dus de briketten aan één kant van de bbq).
Drink het blikje Grolsch half leeg.
Voeg aan het resterende blikje bier 2 tenen knoflook, een theelepel sambal, wat tijm, majoraan en rozemarijn toe en zet het blikje even weg.

Maak een marinade van de olijfolie, 4 knoflooktenen (geperst), 2 theelepels.
Rozemarijn, tijm en majoraan, een halve eetlepel sambal en een eetlepel kipkruiden (gezouten) en een flinke scheut Jack Daniel’s. Meng dit goed.
Smeer de kip goed dik in met deze marinade.
Neem het blik en stop het recht onderin de kip.

Bereiding:

Gebruik kokosbriketten, deze worden heter en branden langer zonder veel as).
Zet de kip op blik rechtop in de barbecue (+/- 180 gr C hete lucht).
Zet de boven- en onderventilatie open.
Strooi rookpallets (eikenhout) op het vuur.
Laat de kip in minimaal een uur gaar worden, spray af en toe met appelsap, strooi af en toe wat kruiden over de briketten.
Haal de kip voorzichtig, met een handschoen, van het blik, in verband met de hitte.
Gebruik een vleesschaar om de kip te verdelen.
Naar wens bestrooien met zeezout

Geniet en kluif met mate(n)!

Extra Informatie:

Amerikanen gebruiken echter zelden of nooit kruiden en zij maken het vlees altijd zoet met behulp van honing, suiker of appelsap. Dit is ook erg lekker maar gaat op den duur toch vervelen.

Wij Nederlanders als wereldontdekkers, hebben door de eeuwen heen bij vele culturen letterlijk in de keuken gekeken en hebben kruiden en specerijen mee naar huis genomen, waarmee we nu de lekkerste en smaakvolste gerechten kunnen maken. We zijn alleen destijds vergeten ze mee te nemen naar Amerika...

Doordat het bier in het blikje gaat koken en verdampt trekt de smaak in de kip omdat de poriën van het vlees nog open staan en de eiwitten nog niet gestold zijn. Zelfs de kipfilet die vaak droog is wordt smakelijk sappig.

Zorg wel voor een biersoort waarin geen conserveringsmiddelen zitten want deze geven een bittere, vieze smaak aan de kip.
Het blikje zorgt ervoor dat de onderkant van de kip open blijft zodat de hitte goed geleid wordt. De kruiden in het blikje verbranden niet, dit zorgt juist voor een optimale smaak.

Ingredients

Ingrediënten:
 1 kg Een hele kip (ongeveer 1 kilo)
 1 Blikje Grolsch bier
 6 Tenen Knoflook
 2 ½ tsp Thijm
 2 ½ tsp Marjolein / Majoraan
 2 ½ tsp Rozemarijn
 1 ½ tbsp Sambal Oelek
 200 ml Olijfolie
 Zeezout (naar smaak)
 1 tbsp Kipkruiden
 1 Flinke scheut Jack Daniels Whiskey

Directions

1

Dit recept is van mijzelf, ik heb het uitvoerig in verschillende uitvoeringen getest en ben tot de conclusie gekomen dat onderstaande combinatie de beste is.

Het idee is al heel oud en stamt uit Amerika (Tennessee), velen claimen de uitvinder te zijn. Hoe dan ook, het idee is perfect en het werkt fantastisch!

Voorbereiding:
2

Steek de barbecue aan (met barbecue schoorsteen), gebruik een barbecue met deksel, barbecue indirect (dus de briketten aan één kant van de bbq).
Drink het blikje Grolsch half leeg.
Voeg aan het resterende blikje bier 2 tenen knoflook, een theelepel sambal, wat tijm, majoraan en rozemarijn toe en zet het blikje even weg.

Maak een marinade van de olijfolie, 4 knoflooktenen (geperst), 2 theelepels.
Rozemarijn, tijm en majoraan, een halve eetlepel sambal en een eetlepel kipkruiden (gezouten) en een flinke scheut Jack Daniel’s. Meng dit goed.
Smeer de kip goed dik in met deze marinade.
Neem het blik en stop het recht onderin de kip.

Bereiding:
3

Gebruik kokosbriketten, deze worden heter en branden langer zonder veel as).
Zet de kip op blik rechtop in de barbecue (+/- 180 gr C hete lucht).
Zet de boven- en onderventilatie open.
Strooi rookpallets (eikenhout) op het vuur.
Laat de kip in minimaal een uur gaar worden, spray af en toe met appelsap, strooi af en toe wat kruiden over de briketten.
Haal de kip voorzichtig, met een handschoen, van het blik, in verband met de hitte.
Gebruik een vleesschaar om de kip te verdelen.
Naar wens bestrooien met zeezout

Geniet en kluif met mate(n)!

Extra Informatie:
4

Amerikanen gebruiken echter zelden of nooit kruiden en zij maken het vlees altijd zoet met behulp van honing, suiker of appelsap. Dit is ook erg lekker maar gaat op den duur toch vervelen.

Wij Nederlanders als wereldontdekkers, hebben door de eeuwen heen bij vele culturen letterlijk in de keuken gekeken en hebben kruiden en specerijen mee naar huis genomen, waarmee we nu de lekkerste en smaakvolste gerechten kunnen maken. We zijn alleen destijds vergeten ze mee te nemen naar Amerika...

Doordat het bier in het blikje gaat koken en verdampt trekt de smaak in de kip omdat de poriën van het vlees nog open staan en de eiwitten nog niet gestold zijn. Zelfs de kipfilet die vaak droog is wordt smakelijk sappig.

Zorg wel voor een biersoort waarin geen conserveringsmiddelen zitten want deze geven een bittere, vieze smaak aan de kip.
Het blikje zorgt ervoor dat de onderkant van de kip open blijft zodat de hitte goed geleid wordt. De kruiden in het blikje verbranden niet, dit zorgt juist voor een optimale smaak.

Kip op blik
Close
loading...