Vlambraai

Vlambraai recept

Benodigdheden

  • Houtskool BBQ
  • Stevige lange ijzeren tang
  • Vuurvaste BBQ of Las handschoenen

Ingrediënten

  • 1 kilo malse lende (rund, oryx, springbok of kudu)

Marinade

  • 200 ml olijfolie
  • 7 tenen knoflook
  • 3 eetl sambal
  • 2 stuks uitgeperste limoen
  • grof zeezout
  • verse rozemarijn
 

Bereiding

  1. De marinade goed mixen met de olijfolie in de ovenschaal. Snij de lende in stukken van ongeveer 75 gram per stuk. Laat het vlees gedurende minimaal 4 uur marineren (in de koeling).Zorg voor een goede hete BBQ met gloeiende kolen.Leg de stukken lende op het rooster ong. 2 à 3 tegelijk en start direct met draaien in de vlammen (niet alles meteen op het rooster want dan heb je teveel stukken om tegelijk te draaien!). De vlammen worden veroorzaakt door de olie die van het vlees af druipt in de kolen. Hierdoor ontstaat er een vlammenzee.
     
  2. Het wordt nu héél heet (een goede tang en vuurvaste BBQ handschoenen vereist) draai de stukken vlees snel achter elkaar om. Hou ze constant in beweging zodat ze niet verbranden!!! Dit is juist de sport en tegen alle BBQ regels in. Blijf dit doen totdat ze rondom dicht geschroeid zijn. Leg de lende nu op het vlam vrije gedeelte van het rooster en laat ze hier ong. 10 minuten doorgaren en rusten. Je hebt alleen de buitenkant nog, 5 mm goed dicht geschroeid. Het vlees wordt rood opgediend. Voeg er later wat zeezout en verse rozemarijn aan toe en je hebt nog nooit zo’n lekkere steak gegeten. Deze manier van grillen heb ik van vrienden in Namibië geleerd.

Let op!

Cruciaal om dit te kunnen bereiden zijn goede handschoenen en een volledig metalen tang. Zorg voor een goede voorbereiding. Tijdens de vlambraai heb je géén tijd voor andere zaken. Blijf geconcentreerd want de boel staat flink in de fik. Ik ben geen voorstander voor een saus bij dit mooie stuk vlees maar bij dit extreem gegrilde vlees smaakt Sweet Baby Ray Spicy erg lekker!

Ik hoop dat jullie net zo genieten als ik gedaan heb!

Om je vingers bij af te likken!

Meer barbecue inspiratie?

Bekijk onze verzameling vol heerlijke BBQ recepten en -video's, lees onze reisverhalen of ontdek Harm Jan Bloem in de media.

Interesse of meer informatie?

Interesse in een van onze workshops? Laat het weten, dan kijken we graag samen met jou naar de mogelijkheden voor een te gek BBQ-evenement. Geen zorgen, we steken de bbq niet zomaar aan. Eerst elkaar maar eens leren kennen.

Vul het contactformulier in, of bereik ons op via de telefoon of mail!
Hoe kunnen we je helpen?*
Bushkitchen logo

Let's social!

Om je vingers bij af te likken!
Nieuwe events, BBQ-inspiratie en meer in jouw mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 
© 2024 BushKitchen. Gecreëerd door JAKR Communicatie.
BushKitchen werkt volgens de HACCP en de sociale hygiëne code voor de horeca.